mjölk och sprutor

Igår kollade vi av prinsessan med ett läkarbesök och konstaterade det vi redan vet.
Hon är laktosintolerant.
Nåja hellre det än gluten eller nåt annat knepigare som kräver matlagningskurs...
Vi passade oxå på att ta spruta nummer två av svininfluensan. Känns ju lite off nu när den verkar vara över redan men har man sagt A får man säga B eller gjort som i det här fallet.
Känns ju lite trist när man nästan säkert på förhand vet att det kommer att resultera i feber på ungarna efteråt och helgen är därmed räddad. Fast så här på morgonen dagen efter är det inte febrigt ännu så kanske peppar, peppar. Våra ungar kanske är förskonade från det som verkar vara mer en regel än ett undantag.

I eftermiddag blir det nog badhuset, avsluta kvällen med ett varmbad, pyamas på och kvällsfika innan hemgång brukar göra trötta barn som somnar i bilen. Det kan nog bli ett vinglas framför TV:n om jag har tur! På lördag är det dax att bjuda igen lite middagar så vi blir bjudna fler gånger...
Mannen ska extraknäcka på nya puben i stan som vakt på kvällen/natten. Jag har föreslagit inkassering av lön i form av middag på samma ställe. Enligt ryktet ska de ha både bra mat och dessutom barnvänligt med lek och spelhörna.

På söndag om allt faller på plats ska jag och mannen på bio och se Avatar i 3D. Det ska verkligen vara en upplevelse enligt de som redan sett. Det ser jag verkligen fram emot. Nästan lika mycket som sovmorgon. Med mannens jobb och mitt har det inte blivit sovmorgon på flera veckor nu. Jag skulle verkligen vilja sova en morgon längre än till 6.

Jag hoppas er helg också innehåller mycket roligt.

katastrof

MIN SON ÄR INGEN FÖRSKOLEKILLE!!
Jag vet för nästan varje gång vi ska till förskolan så kommer orden: Jag vill inte dit!
Ibland högljutt, ibland bara konstaterande men ibland som idag under gråt, skrik och panik i blick. Långa hårda bläckfiskarmar som inte vill släppa taget.
Inget hjälper. Vad betyder det för en lillkille att mamma måste jobba, tjäna pengar och ta ansvar. DI NADA!!!
Förmanings/förklaringstal med att han bara går vissa dagar och i tidsmått mätt väldigt korta dessutom hjälper inte heller.
Vi (läs jag då det är 98%av gångerna jag som lämnar) har provat följa med in och vara en stund, vi har slitit lös honom och sprungit  för livet, vi har förvarnat i god tid innan vi ska åka, vi har provat inte förvarna alls. Kort sagt, vi har pratat och tjatat och förklarat.

Jag vet att han är nöjd när han väl är där men mammahjärtat är ändå i tusen bitar.
Att det kan vara så emellanåt och i början på ny termin men FYRA år.... hallå give me a break!!!
Jag önskar att jag kunde vara hemma, att pengar vore världsliga ting, att livet inte innehåller vardagar och räkningar. Men eftersom pengar inte växer på träd, leva kostar pengar och jag faktiskt gillar att jobba så får vi väl kämpa vidare.

Jag blir bara så trött ibland.
Kanske är han en skolkille, vem vet? Dit är det ju bara 1,5 år. Vi är ju mer än halvvägs.....


hopplöst

Det är i det närmaste hopplöst att få en bra bild av prinsen numera. Han fryser till framför kameran, gör grimaser eller helt enkelt gömmer sig. I ett försök att få till nåt bra kort ber man honom le i kameran, detta är resultatet....
SUCK!!!!
Är detta en fas?
Jag hoppas det annars så kommer vi fortsättningsvis att få smyga fram kameran och ta bilder i obevakade ögonblick och hoppas på det bästa.


s(k)öndag

Min efterlängtade sovmorgon uteblev som vanligt då prinsessan väckte tuppen kl 05.45. Tur att de är extra söta och pratsamma på morgonen då man försöker vakna till liv upprepandes mantrat "Det är ju inte ditt fel att mamma är trött".
Logiken är inte så hög på morgonen och ett par timmar till hade ju varit trevligt.....
Men fördelen med söndagar är att man har tid att byta av varandra för lite sovvila under dagen.

Vi har städat runt lite sen prinsens flytt till nytt rum och bl.a vänt sängen i sovrummet och förpassat prinsessan till fotändan med sin spjälsäng. Lite som slussning innan hon åker ut....Det har tagit tills nu att vänja sig så man har lite sömn att ta tillbaka. Konstigt att man kan reagera så på bara en rotation av sängen. Mannen har inte haft några problem alls så han förstår inte vad jag pratar om. Men nu sover jag utomordentligt, bättre än förut och det visade sig snabbt att det gör prinsessan oxå. Det gör det ju hoppfullt inför hennes flytt till eget rum.

Idag ska vi bara vara, leka lite sova lite mer och det bästa... åka bort på middag!
Ha en skön söndag.


supermamma

Idag blev prinsens rum klart (nästan). Eftersom det kliade ända ner i tårna på min rastlösa själ så kunde jag inte vänta på att mannen skulle komma hem och hjälpa till att flytta möbler så jag bar själv.
Varpå prinsen kommenterade:
-mamma hur kunde du flytta?
-jag tog i. Du vet, mamma är ju stark! (hahaha)
- Ja du är som en superhjälte!!
Det måste ju vara högsta betyg känner jag.
Jag vill därför ha en mantel, gärna svart så den matchar mina kläder med silverpaljetter och glitter på tack!!

Så en nöjd kille sover denna natt i sitt nya rum. Hoppas jag....
Vi hade sjå att hitta rätt mysbelysning för att hålla elaka spöken och trollen under sängen borta men nu ligger han där storkillen. Hur är det möjligt att han blev genast lite större? Han har ju bara fått nytt rum. Det måste vara att det är nytt för mig med. Och kanske för att en del av hans leksaker blev bortrensade i flytten.
Bye bye spindelmannen.
Hello lego!

sova är en konstform

Man kan sammanfatta helgen med SOVA eller bristen på det.
Fredagen var ju IKEAdag. Skulle upp tidigt men kl 5.45 hade jag inte ställt den på. Rara barn som väcker varandra. Sen hade prinsen sovfrämmande för första gången på kvällen= lååååååååång insomningritual och tidig morgon. Sovgästen klev upp kl 6.25 och hon var sist i huset att vakna.
I morse hade vi sovmorgon till 6.40 efter att ha "nattsuddat" framför TV:n till nästan tolv. Så på dagarna har vi försökt i omgångar att få till lite middagsvila. Har väl gått så där, så i kväll ska här sovas är det tänkt men jag ska bara....... som vanligt! Tidiga mornar och sena kvällar har i alla fall lett till en lång helg.

PÅ IKEA blev det ju förstås mer än jag hade tänkt mig. Det är lätt att åka dit på dessa 49:-, 39:- 19:- bra och ha saker som ändå blir en hel del pengar i slutändan.  Men både jag och prinsessan fick skor på fötterna. Det var ju det viktigaste. Mannen har hunnit med att spackla golvet för senare golvläggning och tapetserar för fullt nu medan jag skriver.
Vi panikhandlade ju tapeter i onsdags. Det i sig var en upplevelse. Jag hade inte direkt tänkt ut nån färgkombination för prinsens rum och då finns det många tapeter att välja bland. Från klarblå himmel kom söta mannen på att vi skulle välja tapeter för att han skulle kunna tapetsera då han hade tid över. DETTA MED BARNEN!!!! Inte lätt att vara kreativ med stressad man med panik i blick över barn som spred sig åt var sitt håll på tapetbutiken. Så det blev grått....igen....
Visseligen gråmetallic och en fondvägg i randigt med svart, vitt och just det grått....den promsade jag på skulle tapetseras på tvären så lite kreativ hann jag med att vara. Det är ju väldigt stor skillnad från tidigare rutiga fondväggen i svart, vitt och grått... 
Det kommer nog att bli jättebra ändå. Färgerna kan man ju sätta i annat som gardiner, mattor och pynt. Då kan man dessutom byta färg när man ledsnar.


"tålka"

Igår kom vi på att det var läge att köpa nya längdskidor till förskolan. De vill gärna att de har skidor med kabelbindning som passar till vanliga skor vilket man kan förstå. När vi berättade för prinsen att vi skulle åka och köpa ett par om de fanns hemma så blev han eld och lågor. Utan protester satte han på overall och gick till bilen. Innan sportaffären åkte vi förbi lill-ica för lite sista minutenhandling och jag och barnen blev kvar i bilen medan mannen sprang in. Då kom frågan:
-Vad är skidor mamma? Sötunge! Han visste inte vad det var ändå så glad att vi skulle handla till honom...
Varpå jag förklarade att de åkte man på , långa plankor typ med stavar som man kan glida i snön.
Prinsen tänkte en stund till och sen kom det:
-Då kan du ju koppla mig mamma, bakom bilen så kan jag åka till dagis!
Ni ser synen va? Först kommer forden och sen kommer prinsen på skidor hållande i snöre bakom bilen...

Det är då jag har väldigt svårt att hålla min..

Jag tror han tänkte som på skotern då han "tålkar" med bobracern. (vad fasen heter det på annat än pitmål då man liftar med snöre bakom???)
Inte ska man anstränga sig i onödan. Det är mina gener det!!!!!


renovering

Så börjar vi då renovera prinsens rum. (prinsessan ska få ta över prinsens rum för att komma närmare oss) Vi har ju lagt det lite på hyllan ett tag då det varit rätt mycket. Men nu har mannen startat så då är det bara hänga på...
KAOS som vanligt, har ju lite jobbigt med röran som kommer med på köpet då man måste tömma ett rum. SUCK!!! jag jagar med dammsugaren och plockar, plockar, plockar medan barnen är i paradiset då allt är framme och tillgängligt. Man kan hitta på så mycket nytt då man tex plötsligt har en extrasoffa i vardagsrummet....

   
Men det blir ju fint sen och det är dax att prinsessan får ett eget rum. Hon är bra mycket känsligare för ljud än prinsen. Vaknar lätt när man tassar runt i rummet och eftersom hon sover i vårt sovrum/kontor är det ju alltid något som vi måste ha efter läggningsdax. För att inte tala om när vi ljudlöst ska försöka oss på att gå i säng ( och sova). Sängen knarrar, golvet knarrar, och om vi lyckas med det så snarkar snart mannen...

I morgon är jag ledig och då ska jag till Haparanda. Lite smyginspiration på IKEA men den verkliga anledningen är skoinhandling på finska sidan. Sjukt att skorna  (kuoma) är halva priset i Finland. Ska nog inhandla ett par till mig själv med tror jag. Mina Ecco har gjort sitt, ett par år och två graviditeter senare är inte passformen den bästa längre. Men de ser nästan nya ut så prismässigt har de verkligen hållt måttet.



tomtepost

Idag fick prinsen brev från tomten. Jag vet inte om jag sagt det men vi postade hans önskelista till adressen: Tomten
17300
Tomteboda
med avsändaradress efter ett tips från en av mammas veckotidningar. Och sanneligen, vi fick faktiskt svar och inte bara det. Även ett litet paket i form av brevpussel att antingen skicka vidare med medföljade redan frankerat kuvert eller behålla. Inte dåligt tycker jag. En rolig överraskning på en blå tisdag. Hade vi skickat det i god tid hade det tydligen dessutom kunnat komma innan jul som det antyddes i brevet.

Måste bara komma ihåg deta till nästa jul nu....


jobbat

Så har man då varit första dagen på jobbet och överlevt.. Det var riktigt kul faktiskt. Som semester fast man jobbar, låter inte klokt men vad jag menar är att det är kul att ha klivit ur mjukisbyxorna och fokuserat på nåt utanför den lilla bubbla man levt i rätt länge nu. Jag har fått prata med andra vuxna om sånt som inte rör blöjinnehåll och barnuppfostran ( av mina egna då, jobbarbarnen är nåt annat).
Jag har fått sitta på toan i fred med låst dörr, druckit kaffe och t om hunnit med ett par samtal på egna rasten utan att underhålla en klängig flicka på ena armen... semester allså!

Prinsessan hade sovit på dagis och jag kunde koppla av på jobbet utan att känna tidspaniken över hämtningen då mannen har äran de flesta veckorna att hämta. Det ÄR bra med en man som jobbar skift. Jag vet att jag inte alltid tycker det, särskilt då han jobbar helg efter en eftermiddagsvecka. ( väl tajmat med den vecka jag borde sitta på en öde ö av andra orsaker) Men utslaget på 4 veckor gynnar det verkligen barnen som ser sin pappa mer än de flesta andra.

Sen avslutade jag kvällen framför TV.n och såg familjen annorlunda. Ett program som skildrar månglingsfamiljer.
Jösses vad jag har det bra! Ska tänka på det nästa gång man tycker att det är lite tjatigt med påklädningen, sövningen, tvättningen etc.
Mannen såg det med och vi insåg bådadet kräver en hel del tålamod och noll komma noll hetsigt humör. Allså inte troligt att vi kommer att yngla av oss mera nu....(nte för att vi tänkt det heller)

upphittat

Idag var det en dag av upphittade ting.
Tomtarna är återfunna och boven ...var jag!
tydligen har jag väl lessnat på att de inte fick vara prydnad och lagt undan dem prydligt i en låda med andra tomtar som inte kom fram alls i år. Jag hittade dem när jag börjde stuva om lite för hela julsortimentet ska få bo i förrådet ute på prov istället för att ta en massa plats för annat mer behövligt inne.
Minnet är inte vad det har varit, det är tydligt. Prinsen pustade nog oxå ut lite då han inte längre behövde komma på idéer om var dessa tomtar kan ha tagit vägen. Måste i alla fall säga att vi har hört en hel del olika teorier under veckan. Det är inget fel på fantasin.

Sen visade sig att skåne har ett bättre sortiment av snuttisar. Så ett stycke "patrick", ja han heter så är på väg med posten för att trygga sovandet på förskolan. Hurra, hurra!

Annars har dagen mest bestått av förberedelser för förskolan med märkning av ALLT. Så mycket har nog inte mitt strykjärn arbetat på flera år...


tomt på tomtar.

Jag ger upp. Inga försvunna tomtar återfunna nånstans. Gissar på att de redan lämnat huset för att aldrig ner återvända, eller så kommer de fram i maj. Har försökt och sökt överallt nu utan att hitta dem. Jag menar, de är ju inte sååå små, lyktan är säkert en dm i omkrets och inte ihopvikbar på något sätt...Nånstans finns det kanske en gömma av förlorade skatter som vi saknat på senare tid. Skulle behöva en skattkarta som leder dit bara.


Igår trotsade vi kylan på kvällen och åkte till mormor. Jag klädde mina barn för permafrost och innan jag hunnit ut med prinsessan genom dörren så hann såklart prinsen lägga sig i en snödriva.
-Ligg inte i snön, du blir ju kall!
-Men mamma jag är så varm om rumpan, jag måste kalla ner mig!
Då först kollade jag temperaturen som faktiskt minskat med nästan 10 grader. -20 känns ju som rena rama "blidan" Det var nog lite mycket med både långkalsonger och fleeceunderställ....

Idag är det lördag. Det påminde prinsen om redan klockan 7 i morse. Detta är hans favoritdag. Nog rackarns har han koll på den! Kan ha nåt att göra med godis....


tomtar efterlyses

Jag blir galen! Jag har börjat städa bort julen. Tomtarna ska ner i lådan igen. Men var är de? jag har kartonger men inga tomtar att stoppa i! Nu inte alla tomtar men småtomtarna som hör till cultserien och som bor i snölyktan som stått på bordet. När försvann de? OCH VAR??? Jag har vänt upp och ner på huset, kollat alla möjliga och omöjliga ställen och nu blír jag snart nipprig. Jag anar att en viss prins som inte riktigt kunnat förlika sig med att de enbart skulle vara prydnad nog har ett finger med i spelet.
När man frågar honom så har han dock värsta pokerfacet och drar en historia om tjuvar som varit på besök och nog tagit tomtarna. jo men visst, troligt eller hur??
Vänta bara! I morgon ska de hittas....


kaaaaallt!

Idag har vi runt 30 minus ute. Sååå kallt! Omedelbar näsfrys och snor som bildar istappar i näsan vilket leder till att man gör misstaget att öppna munnen och genast upplever tandförfrysning som annars bara kommer när man tuggar kall isglass. Man gör sitt bästa att ta små andetag genom halvöppen mun utan att blotta tänderna, och sen får man nästan syrebrist  för man inte får tillräckligt med luft att andas och flåsar som en hel travhäst när man äntligen når dörren och värmen. Bilen tyckte nog oxå jag var helt galen i morse när jag skulle till jobbet. Trots motorvärmare hela natten så insåg jag när jag rullat ut på vägen att den nog helst velat vara hemma. Den gick nämligen inte styra åt varken höger eller vänster. Så det var bara rulla tillbaka och vänta en stund på att servooljan fått lite värme i systemet den med.

Annars så var jobbet idag en bra uppvärmning för allvaret på måndag. Då först kommer barnen tillbaka efter jullovet och jag får damma av min bortglömda erfarenhet av konflikthantering.
Idag hade förskolan stängt så barnen har tillbringat tid hos farmor. Det var en kaosartad upplevelse för alla inblandade i början tror jag. Prinsessan hade inte sovit riktigt klart och var inte alls sugen på farmor. Prinsen hann kolla av om järnräcket var smakligt och fastnade med tungan på väg in. Han grät, prinsessan grät och jag tror nog mannen velat fälla en tår han med i stressen...
Allt löste sig dock med lite varmt vatten och en muta med glass. Sen hade det varit lugnt enligt farmor men hon såg lite rosig ut om kinderna så hon har nog fått jobba lite. Prinsessan har säkert inte legat på latsidan i upptäckarväg.

Skönt med vänner som hade middag klar för hungriga gäster. Lite orolig var jag nog när jag styrde bilen mot landet och obebyggelse. Kanske bättre hålla sig inom stadskärnan ifall bilen skulle strejka men jag är inte den som tackar nej til lagad mat! Gott var det oxå kan tilläggas.

I morgon ska vi frysa inne, jag ska inte lämna huset om jag inte absolut måste. Jag hoppas på varmare dagar i helgen eftersom man redan nu ser tecken på outnyttjad bubblande energi i små barnkroppar som när som helst kan explodera. Jag ser helst att den gör det under kontrollerade former...

allvaret är nära

Nu är det nära. Försöker suga ur det mesta ur mina sista timmar som hemmamamma. Ångesten är total. Inte så mycket för min egen del faktiskt. Utan för prinsessans möte med den bistra förskoleverkligheten utan trygga mammafamnen att gömma sig i.
Vi har ännu inte provat på att sova på förskolan vilket gör mig sömnlös. På måndag och tisdag kör vi ännu lite inskolning då mannen har ledigt och då gäller det. Fröknarnas lov om att det är lugnt och att de är så trötta så sova brukar inte alls vara något problem känns inte riktigt rätt i magtrakten. Jag är gruvligt rädd att min lilla bestämda dam är undantaget....(Då om inte förr lär de bekanta sig med hennes röstresurser!)

Jag har surfat nätet i desperation efter en till likadan snutte som förstås råkar vara prinsens gamla ratade och går ju givetvis inte att uppbringa inom sveriges gränser. Allt i hopp om att lämna ett litet substitut av trygghet att kramla sig fast vid.

Man är en riktig hönsmamma.

Förmodligen kommer hon knappt sakna mig alls!
 


inga mera leksaker?

Idag har prinsessan roat sig kungligt med sina vällingsflaskor i nästan en timme. Igår ägnade hon mer än en halvtimme åt en burk med lock. Att sätta på och av och i är hennes stora passion.
Vad ska vi med dyra leksaker till?
Jag tror jag ska presentera henne för vad som måste vara en skattkista för henne. Återvinningslådan medburkar och plastflaskor...

RSS 2.0