mjölkfritt

Allså det är inte lätt med en mjölkprutt (haha) i familjen har jag insett mer och mer nu. Från att kunna ge vad som helst så ska man nu lusläsa varje förpackning minst 2 ggr för att unvika att få en illapruttande prinsessa med bajsrace. Må så vara hemma då man nu hunnit med att resa ur lite i skafferi och kyl av mjölk"varor" men så fort man åker nånstans så måste man ju tänka lite extra för prinsessan och ha med mjölkfritt till henne. Jag som knappt kommer ihåg viktiga saker som blöjor och napp. Sen är det knepigt det där med mjölkfritt för de som inte behöver tänka så  annars. Som för några dagar sen då farmor hade prinsessan ett par timmar. Jag hade med egen middag till henne men hon blev inte riktigt mätt enligt farmor (jag synar...) och då kom yougurten fram. Yougurt inte = mjölk tydligen... eller som mormors kommentar om glassen som det alltid bjuds på:
-den innehåller ju bara grädde. Och grädde är ju gjort på ....just det mjölk!!!
Och dessa små fallgropar som te.x pepparkakor som ibland är med och ibland utan beroende helt på märke. även om prinsessan bara är dryga året har hon redan nu börjat sura om hennes fika, mat, efterätt eller mellis inte ser likadan ut som vi andras.
Och priset på laktosfritt är inte heller kul, dubbla summan ibland. Men hellre det än att börja med olika matlagning av samma måltid, det skulle göra mig ännu mer snurrig än jag redan är. Sen ska man helst inte ge sojaprodukter till barn under 3 år. Av vilken anledning vet jag inte men det gör livsmedelsverket tydligen... Och substitutet till mycket av den mjölkfria maten gör av just detta givetvis.

Så för enkelhetens skull så har jag i dag bara handlat mjölkfritt fika och bakat bullar att ha hemma eller ta med om vi åker bort. Eftersom jag gillar vaniljbullar medan mannen och prinsen föredrar choklad blev det en sammanslagning av både och. Det gick hem hos alla utom just hos prinsessan så typiskt eller hur?

Nu kommer inte prinsessan att göra så mycket annat än prutta illa och bajsa gelémaneter om hon får i sig mjölk och det finns de som har värre allergier. Särskilt som det är stor chans att det växer bort med åren. Vilket jag hoppas innerligt. Bara hon skulle tåla tilllagat med mjölk skulle underlätta betydligt och det är dit vi ska försöka komma under våren. Håll tummarna!


tomtefeber eller...

Nu är det över för denna gång. Lite snopet med tanke på all väntan och förväntan.
Men även i år har vi varit snälla barn och vuxna och leksaksberget har växt ytterligare. Trodde med prinsens förväntan att vi skulle få kliva upp med arla morgontuppen men icke, istället fick vi sovmorgon nåt som gjorde det lite extra stressigt att komma i tid till vårt årliga julbad på simhallen. En MYCKET trevlig jultradition som vi börjat med på senare år. Inte bara blir man ren och fin alla på en gång, tiden går fortare för tomtesugna barn (och vuxna). Efter en hel del matätande och fikande och godisgottande så var det en nöjd familj som styrde bilen hemåt på kvällen. Prinsen var nöjd, mycket nöjd för i år hade minsann den riktiga tomten kommit förbi. Efter några besvikna gånger då det varit enligt honom tomtens medhjälpare eller nån annan tomtenisse så var det äntligen rätt.
Det var i stället nu på morgonen (eller mitt i natten) som tomtefebern slog till. Klockan 04:13 vaknar jag av frågan:
-Ska vi bygga lego nu mamma?

Jojo god morgon allihopa!

( Nu somnade vi visseligen om igen men först efter att prinsessan oxå kollat av om morgonen var här, med lite välling i magen och separata sovrum med var sitt barn lyckades vi få några timmars sömn till)

God jul

Det har varit lite mycket på sista tiden. En del har inte hunnits med annat har vi prioriterat bort.
Så till alla er som inte fick någon julhälsning av oss kommer här en som plåster på såren...


fångad...

Äntligen! nu vet man var man har prinsessan......

Ny storfavorit hemma. Hon vill aldrig sluta så det i sig är ju ett problem....


inskolning

Idag var det första dagen på inskolningen av prinsessan. Gulp!! i mammamagen men det gick galant. Hon ville rakt inte hem när det var dags så det känns ju skönt. Värre var det för prinsen som går vägg i vägg. Han tycker att inskolning är pest. Varför ska jag vara med prinsessan och inte han? Lite avundsjuka och mammalängtan i ett. Han har ju aldrig varit någon riktig dagisunge så här sitter jag allså på armläng savstånd utan att man får vara med och sen åker vi dessutom hem en stund utan honom. Det blev bara för mycket!!!
I morgon ska jag försöka mig på att smyga runt lite mer, men jag är inte så bra på osynlighetsmanövrar så det blir väl pannkaka igen.

Har laddat lite inför detta med dagistiderna för jag minns vilket tjorv det var med prinsen på hans tid. De hade väldigt jobbigt med våra tider, har inga andra föräldrar skiftgång???
Det ifrågasattes och kommenterades om huruvida mannen jobbade eller var ledig fast de hade ett schema. Man börjar nästan tro att de misstänkte att vi fuskade till oss dagistid, vilket inte kan vara mer från sanningen.
Hela första året åkte man med andan i halsen till dagis direkt efter jobbet med det dåliga samvetet hängades för att man överhuvudtaget jobbat eller nåt. Man la pannan i djupa veck i försöken att hitta den ultimata lösningen för barnen. Ibland fick to m farmor rycka in som barnvakt för att de inte skulle vara så mycket på dagis ( hallå! jag jobbar 75 % och mannen oftast bara till 15) och vid lov och klämdagar tog man ofta ledigt för barnen inte skulle behöva vara med vikarier.  
Jag vet inte riktigt varför jag var så hispig och hoppas inte jag blir det igen. Jag måste jobba, min man måste jobba och i sanningens namn har vi bättre dagistider är de flesta och betalar ju faktiskt för den pedagogiska verksamheten som bedrivs....
Mitt nya jag ska skita i vad andra anser och göra det som känns rätt för vår familj och våra barn...
Påminn mig gärna om detta då jag vet att jag kommer att falla dit igen.

julpyntat

I dag vill jag bara säga tack till alla er som pyntat utomhus längst våra vägar....
Prinsen har ju den smått irriterande ovanan att somna så fort vi kör bil. Det räcker ibland med 3 kvarter beroende lite på hur, och när vi är ute och kör bil. På eftermiddagarna vid 4-5tiden är det rent hopplöst. Så idag när vi åkte från min syster, en sträcka på ca 25 minuter där vid middagstid försökte jag desperat hålla honom vaken tills jag kom på att vi skulle kolla efter det mest julpyntade huset vid vägen. Han blev gensat helvaken och tog detta på fullaste allvar, så mycket att han skrek om jag höll högre hastighet än 50 genom byarna. Då skulle han ju inte hinna med att se allt... Men han var vaken hela vägen, jag slapp köra gatlopp med john blund så båda fick roligt på bilresan. Det är nästan så man fick lite extra julstämmning på kuppen.
Vi hittade inget exeptionellt hus som på detta klipp som måste vara varje grannes mardröm men en hel del olika lösningar på julpyntandet såg vi! Vinnaren hos min prins är röd julbelysning gärna i spiral. Jag såg en kul gran i stål med olikfärgade ljus som var lite mer min stil.

sötaste rumpan i världen

När man är på dåligt humör och gnällig på barnen ska man klä dem i något fint, då ska det enligt experterna hjälpa det goda humöret. Vad man lär sig vettiga saker på BVC kurserna...
 I varje fall så provade jag detta på min älskade prinsessa (fast jag inte var särskilt sur just då) och faktiskt, det hjälpte. Man kan inte sura på en sån söt rumpa som denna:

Söt eller hur???
Lindex har lyckats med konsten att göra en fuligt elakt troll till min klara muminfavorit....

4skift

Det finns fördelar med mannens fyrskift. Han kan hämta barnen tidigare vissa veckor när jag börjar om att jobba, han har en ledig vecka i månaden som han kan styra som han vill. Men just nu när han jobbat i egna firman på förmiddagarna och skiftgång på eftermiddagen och sen en hel helg utan att vi knappt setts så måste jag säga att det vore kul men en man som jobbade 7-16 emellanåt...
Så här på lördag eftermiddag är jag "gode" trött, gnällig och lite av en surkart åt både liten och stor i detta hus. tack och lov är det sista dagen imorgon.

I torsdags var vi på dagis årliga luciafirande. Det brukar vara en högst ovillig pepparkaksgubbe i luciatåget varje år med fjolåret i färskt minne (då han låg gömd bakom en fröken hela föreställningen) så peppade vi lite extra i år med gott resultat. Han gick stolt med sin lilla lykta i handen och satt längst fram som ett ljus under hela showen om än gäspandes stort och han SJÖNG, vi baxnade nästan av häpnad och stolta som tuppar intog vi sen sedvaligt fika på avdelningen efteråt.


Granen blev klädd på fredagskvällen. COOP blev ljuset i vårt mörker. Prinsen och prinsessan hjälpets åt att klä granen, prinsessan ägnade sig åt att lägga pollorna i en skål som sen prinsen plockade ur. Efteråt poppade vi popcorn och drack bubbelvatten i mugg på golvet framför tv:n i skenet av granen. Prinsen utbrast spontant: -mamma det är som en fest! och det hade han ju lite rätt i även om jag nog velat ha starkare dryck i min plastmugg...Prinsen vägrade sen gå och lägga sig innan pappa skulle komma hem så han gjode ett tappert försök att hålla sig vaken men slockanade halvtimmen innan... han gilla´de inte idolfinalen lika mycket som sin mamma. Hurra! Äntligen, rätt person vann!!!







julgranskris

Idag i ett svagt ögonblick lovade jag prinsen att vi skulle ta fram stora julgranen och överraska pappa som jobbar sent. Överivrig prins praktiskt taget hoppade av förväntning när julgranen hämtades och dammades av från förrådet. Han sprang som en vessla mellan förrådet och köket med julgranspyntet men när vi ska börja pynta den hittar jag inte belysningen....
Hallå var är den???
Jag har alla julsaker samlade på ett och samma ställe och den måste ha fått ben och knatat iväg för nu har jag sökt på alla möjliga och omöjliga ställen och den är bara borta. (kommer bergis hitta den efter julen)
Det är DÄRFÖR man ska göra iordning granen i förväg och kolla av så allt funkar innnan!!!!!
Nu blir det till att vänta på prinsessans uppvakning, på med kläder och panikhandla belysning en fredagseftermiddag kl 17. För att vänta till i morgon är det rakt av inte tal om det inser jag förstås med en så taggad lillkille.
Poff var den lugna myskvällen ett minne blott....

tisdag

Både jag och mannen har under veckan som gått konstaterat att vår prinsessa redan växt ur sina vinterskor. De känns väldigt trånga att få på och vi suckar lite eftersom jag hade hoppats på att de skulle klara sig över vintern om inte så till senvåren och fodrade gummistövlarnas tid...
Ja för vi snackar ju KOUMA, de brukar väl ändå inte vara små i storleken??? Jag har under dagen mätt prinsessfot under konstens alla regler och får fotstl till en 22-23:a vilket hon knatar runt i redan. Hade bokat stadsresa och skojakt i morgon när jag bestämmer mig för att kolla a skon igen och då upptäcker jag det, VECKANS TABBE!!!
I skon längst fram sitter hårt packade sockar sen gud vet när...
Lite ångest kommer krypande, stackars prinsessa hon kommer att få missformade fötter av vårt slarv.
Här måste bli bot och bättring på ordningen genast.

Som plåster på såren kanske tog jag in prinsessans rutschkana idag. Det blev ett kärt återseende för både prinsar och prinsessor och jag kan nog säga att den är välåkt under dagen. Prinsen axlade självmant storebrorrollen och tog emot susande prinsessa. Värmde mammahjärtat lite extra att kärleken och ömheten finns där mellan syskonen emellanåt.....
  
Prinsessan klarar att själv klättra upp och åka ner och det känns som ett bättre alternativ än stolar, bord och köksöar som hon annars snabbt hinner upp på. Kökspallen har fått en ny plats på köksbänken då hon flyttar runt den som redskap för att nå målet.

Annars är vi inne i en ny trotsperiod för prinsen där han växlsr mellan att älska oss mest i hela världen, säga det spontant och mysa så fort han får chansen eller argsint slå oss och skrika högre än vi trodde var möjligt av frustration för att han inte får sin vilja igenom. Det som känns mest frustrerande för oss vuxna är denna testing av samma regler som nu varit konstanta i fem års tid, vad har fått honom att tro att de inte gäller nu helt plötsligt??? Man nästan drar sig för att hälsa på folk som inte sett hans tidigare fina sidor för att man kan lätt tro att vi har ett ett bortskämt monsterbarn utan vidare uppfostran är han sätter den sidan till.


Helgen

Vilken helg...

Fredagen var jättemysig. Vi provade menyn på 1906. Det blev både förrätt och varmrätt och en liten bailéys till kaffet. Bara en sån sak. Fick sitta och påminna mig att inte kasta i mig maten som man annars gör. Satt så länge att man fick träsmak i baken. Det var länge sen!
Fick även vin till maten så det blev taxi hem. Vi blev lite godissugna så de fick  lämna av vid lokala affären. Pinsamt då vi blev levererade ända till dörren på Lill-ICA. MAN KAN INTE KOMMA NÄRMARE!
Givetvis en massa folk som såg. Påminde mig om när man var liten och gick på skoldisco. Pappa var ju taxichafför och han körde oss alltid till dörren på discot. Skäms än idag.... men kompisen tyckte det var superlyxigt och kändes stort så det blev därför pappa som lämnade fler gånger än jag hade lust med ska sägas!
På kvällen såg vi sen IDOL, Vad hände?? Jag var så bombsäker på att Det var Tove och Erik som skulle gå vidare och så säger han att Calle sitter säkert. Nu hejar vi ju på Erik både mannen och jag så det blev ju ändå bra till slut. Nu hoppas en liten del av mig att han inte ska vinna för då lär han bli uppslukad av IDOL industrin och släppa nån halvtaskig skiva och försvinna som de övriga vinnarna gjort under årens lopp. Faktum är ju att tvåorna lyckas ju bättre än vinnarna i denna musiktävling. Vi passade också på att se en film så kvällen hann bli natt och trots sovmorgon inte många timmars sömn.

På lördagen plockade vi upp barnen och drog till Luleå för att inhandla klappar. Gick så där ska sägas. De somnade i bilen (hade inte hjärta äckadem) och vi fick gå skift i butikerna under stress så vi la snabbt ner försöket och drog vidare till Råneå där umgänge i goda vänners lag frestade mer än shopping i panik...
Vi hade supertrevligt. Tänk vad tiden går fort när man surrar. Plötsligt var klockan mer än man tänkt sig. Det måste sägas, att vi lyckades träffas trots fyra barn var ingen sjuk just då. Måste vara statisktiskt omöjligt...
Det är så roligt se hur barnen direkt hittar varandra trots att vi ses så sällan och vi vuxna pratar som om vi ses för jämnan. Fatum är att detta året är rekord med två sammankomster samma år sen prinsen föddes. Det var där vi träffades förresten, på barnintensiven när båda "storbarnen" hade haft lite bråttom ut med efterföljade komplikationer. Sen har vi hållt kontakten via MSN och mail mest. Internet är fantastiskt. Man kan prata när man har tid och om man har riktigt tur kanske samtidigt emellanåt.

Idag har vi traditionell julpysseldag med ungarna. En stressig sammankomst nu med två barn att hålla reda på bland klister och paljetter. Men alltid lika trevligt då pysslandet är överstökat och fikat står på bordet och ungarna hittat egna lekar att sysselsätta sig med.

Nu ska vi bara landa på hemmaplan, lägga ungar på ens tund och göra en tidig kväll. Nattsuddandet efter två dagar börjar ta ut sin rätt.




barnfria, vad ska vi göra nu???

Vi har fått barnfritt i kväll och ska umgås bara som vuxna. Hum... intressant, vi har inte varit själva utan barn och utan en given anledning på jääättelänge. Nu ska vi helt plötsligt rå om oss själva. Det kommer att sluta med att vi sittter i var sitt hörn i soffan sovandes. Särskilt som mannen jobbat natt hela veckan och ungarna bestämde sig för att det var morgon innan kl 6 i morse.

Jag har i alla fall försökt med lite fredagsmys med inhandling av vin på systemet. Men med två ungar i en glasbutik slutade det med att jag betalade och gick utan vinet som blev kvar i kassan. Tur nog kom jag på mitt misstag på parkeringen och kunde springa in och plocka upp den så nu står den i kylen i väntan på. Snopet i kväll annars.....

Vi ska försöka oss på att gå ut och äta i kväll med men nu tänker jag kolla av bordsbokning hemma innan i lugn och ro så det inte blir som förra gången då vi fick vända i fastun på stans alla restauranger. Men sen blir det sängläge..........och hyrd film.


Idag har vi oxå hunnit med lite julpyssel på jobbet. Skolan bjuder in förskolan på julpyssel varje år och är man med som förälder utanför ordinarie dagistid är man välkommen ändå. För mig var det lite terapi inför stundande jobb. Snart är det slut lediga dagar SUCK!!!! Prinsen är lycklig över att ha fått vara på mammas jobb och lekt med de stora barnen. Nåt som han pratar om och alltid måste lekas en stund med är lekhallens megalego. För en legokille måste det ju vara drömmen, lego i jätteformat.                           

Tevlig helg på er alla!


julbak

Min prins gillar att baka så idag gav vi oss på lussebullar, fast det blev i slutändan lussesniglar. Prinsen kan bara rulla åt ett håll så han fastslog att de är mycket bättre. Smaken är dock densamma...

Sen har vi vår årliga tradition med pepparkakshus.
Jag bygger ihop och prinsen dekorerar med godis.


På kvällen läste vi sen Bamse där farmor byggde
ett pepparkakshus hon med och prinsen blev eld och lågor.

-Vi kan göra ett sånt i morgon!
Nja tror inte det. Man får väl ta det som beröm att han faktiskt tror att jag skulle kunna snickra ihop ett likadant och det är väl bara en tidsfråga innnan han inser att vårt är färdiggräddat och klart i kartong från ICA. Så långt sträcker sig mina bagarkunskaper.


RSS 2.0